175 mandatów na łączną kwotę ponad 35 tys. zł nałożył podkarpacki Sanepid na przedsiębiorców, którzy nie przestrzegali przepisów sanitarnych w lokalach gastronomicznych w regionie.
W ciągu czterech miesięcy - od początku maja do końca wakacji inspektorzy sprawdzili ponad 1400 barów, restauracji, stołówek, sklepów i obiektów małej gastronomii - miejsc, w których sprzedawane jest jedzenie.
Jak mówi podkarpacki wojewódzki inspektor sanitarny Adam Sidor - najczęściej wykrywane uchybienia to m.in. przeterminowane produkty, brak czystości i porządku w pomieszczeniach magazynowych czy brak aktualnych badań wody. W jednym przypadku naruszenie przepisów sanitarnych było tak poważne, że Sanepid musiał zamknąć obiekt gastronomiczny.
Dla porównania - w roku ubiegłym podczas kontroli przeprowadzonych w podobnym czasie Sanepid zamknął na Podkarpaciu 8 takich placówek.