powiat jarosławski
Koła Gospodyń Wiejskich powiatu jarosławskiego już po raz ósmy miały możliwość zaprezentowania tradycyjnych specjałów kulinarnych naszego regionu. Impreza zorganizowana przez starostę jarosławskiego Tadeusza Chrzana oraz wójta gminy Laszki Stanisława Gonciarza przy współpracy z Powiatową Radą Kół Gospodyń Wiejskich w Jarosławiu.
W konkursie „Z Babcinej Spiżarni” wzięli udział: Stowarzyszenie Miłośników Lutkowa, Stowarzyszenie Kobiety na Rzecz Odnowy Tradycji i Obyczajów w Wierzbnej, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Wietlinianie, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Pruchniczanki, Stowarzyszenie Kobiety Razem w Sobiecinie, Koło Gospodyń Wiejskich w Wietlinie Trzecim, Stowarzyszenie „Kobiety dla Makowiska”, Koło Gospodyń Wiejskich w Laszkach, Koło Gospodyń Wiejskich w Bobrówce, Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Starym,Stowarzyszenie Kobiet w Czelatycach, Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Nowym.
Jak co roku, stoiska Kół i Stowarzyszeń uginały się od kolorowych i pachnących potraw i przetworów. Komisja w składzie: Zofia Kasperek z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego,Agnieszka Siwoń z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu i Krzysztof Zieliński,reprezentant Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpatia” oceniała przetwory w trzech kategoriach: owoce, warzywa i mięso. Grand prix w kategorii owoce: za dżem winogronowo-jabłkowo-orzechowy otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Bobrówce, wyróżniono także Stowarzyszenie Kobiet w Czelatycach za dżem z jarzębiny. Najwyższe noty w kategorii: warzywa za duszoną rzepę na ostro otrzymało Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Wietlinianie, a wyróżnienie za kiszoną kapustę z jabłkami - Stowarzyszenie Kobiety Razem w Sobiecinie.
Karp zapiekany przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Laszkach otrzymał grand prix w kategorii mięso. W tej samej kategorii na wyróżnienie zasługiwał tradycyjny pasztet z królika zaprezentowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Nowym.
Członkowie komisji konkursowej stwierdzili, że przygotowane w tym roku przetwory były na wysokim poziomie i wybór tych najsmaczniejszych był wyjątkowo trudny. Niełatwe zadanie miał także starosta jarosławski Tadeusz Chrzan, który próbując dania przygotowane przez uczestników „Z Babcinej Spiżarni” wybierał potrawę w kategorii „Smak Starosty”. Jak podkreślał starosta,podczas tegorocznej edycji Konkursu miał okazję smakować niektóre potrawy po raz pierwszy. Doceniając walory smakowe oraz trud włożony w przygotowanie dania, uhonorował Koło Gospodyń Wiejskichw Wietlinie Trzecim za karkówkę w ogórczance.
Uczestnicy konkursu „Z Babcinej Spiżarni” mieli nie tylko okazję wypróbować dania przygotowane przez Koła z sąsiednich gmin, ale także wysłuchać koncertu polskich pieśni ludowych przygotowanych przez zespół „Wietlinianie”. Impreza zakończyła się wspólnym biesiadowaniem w świetlicy wiejskiej w Korzenicy przy muzyce i poczęstunku ufundowanym przez wójta gminy Laszki, Stanisława Gonciarza, a przygotowanym przez Koło Gospodyń Wiejskich w Korzenicy.
Jak podkreślają organizatorzy wydarzenia, celem konkursu jest prezentacja bogactwa kuchni regionalnej i dziedzictwa kulinarnego powiatu jarosławskiego, a sama impreza jest dobrą okazją do wymieniania się pomiędzy członkami Kół i Stowarzyszeń tak doświadczeniami jak i przepisami. Dzięki inicjatywom tego typu,tradycja kulinarna naszego kulinarna zostanie przekazana następnym pokoleniom.
Nagrody w VIII Edycji Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego „Z Babcinej Spiżarni” ufundowali: Starosta Jarosławski, Wójt Gminy Laszki oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie oraz Urząd Marszałkowski w Rzeszowie.
Podziękowania za organizację Konkursu „Z Babcinej spiżarni” należą się także: Dorocie Ordon, dyrektor Szkoły Podstawowej w Korzenicy, Kołu Gospodyń Wiejskich w Korzenicy oraz sołtysowi Korzenicy Józefowi Skrzypkowi.Poniżej przepisy na nagrodzone podczas VIII Edycji Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego „Z Babcinej Spiżarni” potrawy.
Uduszona rzepa na ostro
Składniki:
1 kg rzepy
1 łyżka soli
4 ząbki czosnku zmiażdżone
2 łyżki posiekanego imbiru
4 łyżki papryki
ok. 3/4 kubka szczypiorku pokrojonego drobno
2-3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
Rzepę umyj i obierz, pokrój na cząstki (ok. 3cm) zasyp solą,wymieszaj i odstaw na godzinę. Dodaj imbir, czosnek, szczypiorek,sosy i paprykę. Dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając. Przełóż wszystko do wyparzonego słoja. Uciskaj rzepę tak mocno, jak się da. Naczynie lekko zakręć, warzywa będą bąbelkować w pierwszym etapie fermentacji.Karp zapiekany
1 karp
Przyprawy sól, pieprz, ziele, liść laurowy
Warzywa marchewka, groszek konserwowy, cebula
Wykonanie: karpia oczyszczamy, kroimy w dzwonki i doprawiamy przyprawami i smażymy na oleju. Następnie do słoików układamy pokrojone w kostkę jarzyny i na to układamy karpia. Zakręcamy słoiki i dajemy do pieczenia na około 3 godziny.Dżem winogronowo-jabłkowo-orzechowy
3kg winogron
1kg jabłek (najlepiej antonówek, ale mogą być też inne, byle niezbyt
słodkie)
1kg cukru
20 dkg orzechów włoskich
Wykonanie:
Winogrono umyć, lekko rozgotować, wystudzić i przetrzeć przez sito.Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Orzechy, jeśli są świeże,obrać z gorzkiej skórki (ale jeśli są suche to już nie trzeba).
Winogrono, jabłko, orzechy wymieszać, dodać cukier i gotować ok. 45 minut (lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
Przemyt blisko stu raków błotnych przechwycili celnicy z Korczowej. Prawem chronione zwierzęta przywiózł z Ukrainy 25- letni obywatel tego kraju.
Mężczyzna podróżował z rodziną osobowym volkswagenem - raki przewoził w plastikowym pojemniku. Nie zgłosił przewożonych skorupiaków do kontroli i nie posiadał też wymaganych prawem dokumentów, czyli zezwolenia Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska na legalny przewóz zwierząt przez granicę. Zatrzymane raki zostały przetransportowane do Ogrodu Zoologicznego w Zamościu.
To kolejny w tym roku przemyt żywych raków udaremniony przez funkcjonariuszy Służby Celno- Skarbowej podczas kontroli na przejściach granicznych w woj. podkarpackim. Rekordowy pod tym względem był 2016 r., kiedy funkcjonariusze udaremnili przemyt 830 chronionych raków.
Waldemar Paluch, obecny burmistrz Jarosławia ubiegający się o reelekcję z ramienia Ponadpartyjnej Koalicji nie przyszedł na przedwyborczą debatę w Polskim Radiu Rzeszów.
Jego kontrkandydaci Michał Muzyczka, rekomendowany przez Komitet Wyborczy Powiatowe Porozumienie Samorządowe i Bogdan Wołoszyn, startujący z ramienia Komitetu Wyborczego Prawa i Sprawiedliwości mocno krytykowali jego rządy.
Wskazywali na zastój w rozwoju miasta, nieporadność w przygotowywaniu wniosków o dotacje unijne, co przekładać się miało na angaż małej ilości środków pomocowych. Obydwaj kandydaci wskazywali na zaniedbania w zakresie działań na rzecz rozwoju przedsiębiorczości i szukania sposobów na tworzenie nowych miejsc pracy.
Bogdan Wołoszyn z PiS widzi potrzebę budowy nowej hali sportowej i remontów: płyty Rynku Staromiejskiego i Stadionu Sportowego. Michał Muzyczka z Wyborczego Powiatowego Porozumienia Samorządowego chce wybudować ścieżki rowerowe i psią osadę dla bezdomnych czworonogów. Za cel obrał sobie poszerzenie granic miasta.
Zarówno Michał Muzyczka jak i Bogdan Wołoszyn deklarują - w przypadku wygrania wyborów - usuwanie barier architektonicznych, by ułatwić życie mieszkańcom.
Zatrzymano sześć osób - mieszkańców powiatu strzyżowskiego, jarosławskiego i krośnieńskiego. Straty skarbu państwa oszacowano na 3 mln 6 tys. złotych. Policjanci z Rzeszowa rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się na terenie Polski nielegalną dystrybucją papierosów bez akcyzy.
Organizatorem tego nielegalnego procederu był 28-letni mieszkaniec powiatu strzyżowskiego. Sam lub za pośrednictwem innych osób, kupował na przygranicznych bazarach od obywateli Ukrainy papierosy. Przechowywał je i organizował system dystrybucji na terenie Podkarpacia. Pozostali podejrzani przewozili je do miejsc, gdzie były ukrywane.
Wszyscy usłyszeli już zarzuty, grozi im do 5 lat pozbawienia wolności. Mają policyjny dozór i zakaz opuszczania kraju.
Na autostradzie A4 między węzłami Jarosław Zachód - Przeworsk można trafić na utrudnienia. Prowadzone są tam roboty, w związku z czym zamknięty jest pas awaryjny. Utrudnienia mogą potrwać mniej więcej do południa
18 nowych pracowników z niepełnosprawnością przyjmuje Zakład Aktywności Zawodowej w Jarosławiu. ZAZ działający przy tamtejszym kole Polskiego Stowarzyszenia Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną zatrudnił nowe osoby do pracowni krawieckiej oraz pracowni w której wytwarzana jest podpałka ekologiczna. Tym samym liczba zatrudnionych w tych pracowniach wzrośnie z 23 do 41. To dla nich możliwość podjęcia aktywności zawodowej na miarę indywidualnego potencjału i umiejętności oraz szansa na zmianę jakości życia.
Jarosławski ZAZ prowadzi ponadto kuchnię, lunch bar oraz kawiarenkę ze sklepem, w którym oferowane jest rękodzieło artystyczne. Działa w czterech punktach miasta i zatrudnia prawie 80 osób z niepełnosprawnością.