Dziś Tłusty Czwartek. W Polsce zwyczaj świętowania tego dnia sięga XVI wieku, a rozpoczęły go krakowskie przekupki.
Choć data Tłustego Czwartku jest ruchoma, zawsze jest to ostatni czwartek karnawału przed Środą Popielcową, która rozpoczyna Wielki Post.
Jak sama nazwa mówi, w Tłusty Czwartek od stuleci jadano tłusto, ale też słodko. Zanim na współczesne stoły trafiły pączki, wypiekano bułeczki z ciasta chlebowego i tak zwane "pampuchy". W miarę upływu czasu receptury na pączki były modyfikowane i ulepszane, z nowymi pomysłami na słodkie faszerowanie ciasta.
Najbardziej popularne do dziś są tradycyjne pączki z nadzieniem różanym, które królują m.in. w gminie Gorzyce.
Skromniejszą wersją wypieku na Tłusty Czwartek są faworki i chrust pieczone przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w tej gminie. Z resztek ciasta pomysłowe gospodynie wypiekają tak zwane "różyczki".